Om Talbart

Vårt syfte med sidan

  • Vi vill dela med oss av olika typer av information om psykoser, t.ex. forskningsresultat och personliga erfarenheter, för att på så vis bidra till att göra psykosen mera ”talbar”.
  • Vi vill öka kunskapen om psykoser och lyfta fram andra perspektiv på psykoser än enbart biologiska och medicinska perspektiv. Vi vill inte förkasta dessa perspektiv helt men eftersom vi anser att de biologiska och medicinska perspektiven dominerar psykiatrin och samhällsdebatten just nu så tycker vi inte att dessa behöver lyftas ännu mera utan vi vill istället framhäva mer sociala och kulturella perspektiv på psykoser.
  • Vi vill stärka oss själva och andra (empowerment).
  • Vi vill förändra negativa attityder, minska stigma och minska fördomar om psykoser och annan psykisk ohälsa.

Vilka är vi?

Talbart startades inom ramen för en forsknings – och utvecklingsgrupp på Psykosvård Nordost i Göteborg. Vi är erfarenhetsexperter, dvs. brukare inom psykiatrin med erfarenhet av psykos. Med på tåget har vi även en doktorand/personal inom psykiatrin.

Det hela började våren 2013 då vi var en liten grupp som deltog i den internationella konferensen Närvaro och delaktighet som familjevårdsstiftelsen höll. Det var talare inbjudna från hela världen. Vi lyssnade bland annat på Jacqui Dillon, Robert Whitaker och Daniel Mackler. Efter konferensen kände vi oss så inspirerade att vi ville träffas och prata om våra upplevelser av konferensen. Det var så vår lilla FoU-grupp tog form. Senare döpte vi om oss till Talbart-gruppen och det har tillkommit nya medlemmar på vägen. Den här webbsidan är en del i vårt arbete med att öka kunskapen om psykoser.

Vill du vara med i Talbart-gruppen eller vill du kanske berätta din historia?

Har du erfarenhet av psykos och vill vara med i Talbart-gruppen så är du välkommen att mejla oss på  talbart.psykosforum@gmail.com . Eller vill du kanske dela med dig av din berättelse om psykos eller psykisk ohälsa? Det kan exempelvis handla om psykotiska upplevelser, vad som hjälpt vid återhämtning, erfarenhet av bra eller mindre bra vård eller något helt annat.  Mejla gärna din erfarenhetsberättelse till oss på talbart.psykosforum@gmail.com så delar vi den här på Talbart. Du får vara anonym om du vill.

 

%d bloggare gillar detta: