Om behovet av ”psykiatrisk ambulans” för barn som mår dåligt.

Man ska bli bemött av den profession som man kan begära”. Den säger Fredrik Bengtsson till journalisten Viviana Canoilas, i ett angeläget DN-reportage (se här) där hon följt med en Pam-ambulans (psykiatrisk akut mobilitet) ut på ett arbetspass. Under sitt ”journalistiska fältarbete” intervjuar hon bland annat Madeleine Kyrk, specialist sjuksköterska som säger i DN-reportaget att hon och hennes kollegor inte varit beredda på att det fanns så många barn som mår så väldigt dåligt i Sverige. Och inte heller så många barnfamiljer som mår dåligt .

Reportern Viviana Canoilas skildrar exempelvis en utryckning där en pojke behöver hjälp. Jag kan bara önska att det fanns ”barnambulanser” i alla regioner efter att ha läst om den insatsen och andra insatser som teamet gör.

Fredrik Bengtsson, dåvarande enhetschef inom psykiatrin i Stockholm, var på ett studiebesök med Östeuropeiska kommitten i i St. Petersburg, 1998, och ville hitta nya sätt att förbättra den psykiatriska akutvården, berättar han för Viviana Canoilas. Det besöket ledde till Pam-ambulansen.

Pam bildades 2015. Två år senare blev den en del av ambulanssjukvården i Region Stockholm, och drivs av vårdgivaren Aisab. 2020 blev det en psykiatrisk ambulans till. Men det är ovisst i nu-läget om den senare får finnas kvar. Det borde vara självklart , alla argumenten finns i artikeln.

Till sist vill jag uppmärksamma ett ”De 1000 första dagarna”, som är gemensamt för de nordiska länderna och som startades under Islands ordförandeskap för Nordiska Ministerrådet, 2019, och som leds av folkhälsomyndigheten på Island. Det ska bli intressant att se vad det projektet kommer att mynna ut. (se här och här) Det går inte nog att understryka hur viktigt det är att barn får en bra start i livet, inte minst vad det gäller anknytning. (se tidgare inlägg här)

(Sedan inlägget skrevs har jag uppmärksammat att det finns psykiatri ambulanser eller liknande på fler håll. Toppen! Se länkar nedan)

/Helena Maria

Referenser och länkar och tips:

Viviana Canoilas. 2021. Vi var inte beredda på att möta så många barn som mår dåligt. Dagens nyheter. 21-11-26.

https:/www. norrastockholmspsykiatri. se/vard-hos-oss/akut-hjalp/akutpsykiatriska-bedomning-utanfor-sjukhuset-pam-enheten/

https://www.mynewsdesk.com/se/region_skane/pressreleases/region-skaanes-psykiatriambulans-faar-stoerre-upptagningsomraade-3043799 (hämtad: 21-12-09)

https://www.dagensmedicin.se/alla-nyheter/nyheter/mycket-att-gora-for-landets-psykiatriambulanser/ (hämtad: 21-12-09)

https://www.vardfokus.se/yrkesroller/sjukskoterska/battre-hjalp-med-psykiatrisk-akutbil-2/ (hämtad: 21-12-09)

Peter Jarnvall. kaffemedhopp 11.I samarbete med Dramalogen. se Poddsamtal med gästen Christian Dahlström. Okt., 2020.

youtube channel Bioneers. Dr. Gabor Mate – Toxic Culture. Publicerat för 6 år sedan.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: