En Bokmässa för allas lika värde i Angered, (1)

Angereds Bokmässa 2018 – en alternativ bokmässa , arrangeras av Göteborgs stad, Blå Stället och Folkets Hus i Hammarkullen.

Har du förortsperspektiv, bor eller arbetar i förorten, är publicerad eller opublicerad, är du välkommen att anmäla dig senast första maj. Kriterierna finns att läsa i  programmet.

Det ska bli intressant att se hur förortsbilden kan ruckas eller förändras genom Bokmässan i Angered och dess böcker och texter. Mediebilden för närvarande av många förorter är cementerad. Så upplevde jag det inte för ett antal år sedan. Då fanns det en ljusning i debatten.

Jag tänker på det program som Studio Ett sände Den 12 juli 20112  direkt från förorten Bredäng utanför Stockholm.  Jag ska försöka sammanfatta utifrån mina spridda anteckningar:

Det togs upp att Miljonprogrammens förorter inte enbart förknippades med segregation, utan också med det nyligen påbörjade diskuterade  begreppet barnfattigdom. Och de två begreppen hänger samman. En av debattörerna i programmet Ola Andersson, arkitekt och författare till boken Vykort från Utopia, uttryckte det ungefär att ”vi lever placerade och sorterade, de rika lever med rika och de fattiga med fattiga”.

Författaren och egenföretagaren Madeleine Opira intervjuades också, och sa att det kändes som att de i förorten levde i verkligheten, och alla andra aktörer hade en helt annan bild.

Hon berättade att hennes föräldrar var akademiker, men att de aldrig fått chansen att jobba med det som de var kvalificerade för.  Men hon betonar att trots att hemmet inte svämmade över av pengar så har hon aldrig känt sig fattig.

– Jag skulle aldrig i livet kalla mig fattig, jag har så många skäl. Dels för att jag haft möjlighet att bo i fem länder, dels studerat i New York och Strasbourg.  (Madeleine Opira betonar att alla i Sverige har möjlighet att studera utomlands genom CSN). Det har gett mig perspektiv. Jag har till och med fått perspektiv på hur det skiljer sig mellan länderna.  Jag brukar tänka att  det ligger ungefär på skorna här, man kan se på dem vad en person har råd till.

– Är det lätt att sätta etikett på barn i dag frågar reportern Opira i programmet. Att säga att barn är är fattiga är det som att stämpla dem?

– Ja det är otroligt lätt att stigmatisera dem. Om du tror som barn att du är fattig.

Programmet tog också upp ett nytt begrepp ”förortshat” som också är titeln på den bok radioproducenten och producenten Johanna Langhorst snart skulle utkomma med. Langhorst fick frågan vad hon menar med uttrycket och svarade, ungefär, att när man placerar alla samhällets problem i vissa bostadsområden och kallar dem för särskilda namn som t ex utanförskapsområden och därmed låter gestalta hela skuggsidan av vårt land på en plats medan solsidan placeras på en annan,  så uppstår något.

Beskrivningar av en själv och platser kan internaliseras. Det finns människor som är starka nog att stå emot dessa, men platser kan inte.  Platser kan bara tala genom sin arkitektur, vissa detaljer, sina gräsplättar och träd.

Det fanns en psykoanalytiker Piera Aulagnier (1923-1990) (som har nära affinitet med Frances Tustin , se tidigare inlägg)  som skrev en bok som heter The Violence of Interpretation , och är det inte det , i överförd bemärkelse, som exempelvis Opira och Langhorst talar om i intervjun?

Och vem sammanfattar det, utan vidare ado, om inte Rushdie:

”Men hur bär de sig åt?”undrade Chamcha. ”De beskriver oss”, viskade den andre djupt allvarligt. ”Det räcker. De har beskrivningens makt och vi faller offer för alla bilder som de sätter ihop.” (ur Satansverserna, Salman Rushdie, 1988, sid. 7).

 

 

/Helena Maria

 

Länkar:

Reportrar: Mårten Arndtzèn och Fanny Härgenstam: https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1637&artikel=5189812

2 reaktioner till “En Bokmässa för allas lika värde i Angered, (1)”

  1. Så spännande det låter! Kommer ni vara där? Detta blir ett mer reellt alternativ till Bokmässan i centrum o kanske en länk mellan mässorna?

    1. Hej Birgitta! Javisst gör det! Jag har mer eller mindre anmält mig (har kikat i byrålådan), men har bett om lite mer information och väntar på bekräftelsemejl. Jag hoppas att övriga i gruppen kan komma med, men det beror lite på om de uppfyller något av kriterierna. Själv bor jag i förorten.
      Om det kommer att bli någon länk mellan mässorna kan bara arrangörerna svara på.
      Ha en fin helg och tack för dina ord!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s