”De förment svaga, utsatta och beroende”

Om demokratin är hotad så är det av den naiva version som vänt upp och ner på aristokratin och låtit de förment svaga, utsatta och beroende ersätta det gamla frälset. (Lena Andersson DN 14/4- 2018)

Häromdagen läste vi  ovanstående citat i en kolumn i DN av författaren Lena Andersson och kom osökt att tänka på några rader från Nikolaj Gogols Döda själar (något i stil med): Nu har satan kommit och herrarna ska bli slavar och slavar herrar.

Vi är ett par från Talbart som tillhör de utsatta och drabbade, och kanske förment svaga och beroende (vad det nu innebär?) i den mening att vi lever med psykisk ohälsa. Vi tror på demokrati, men är inte naiva. Vi, och säkert många med oss, skulle inte vilja betraktas likt de dvärgar som Stephan Rössner beskrev i Vetenskapsradion historia (3/4 -2018), dvärgar som, för att travestera, befinner sig i utkanten av samhället och som får säga vad de vill för ingen lyssnar ändå.

Vi tror på demokrati. Lena Anderssons kolumn öppnar många dörrar på en gång till dialog. Vi tror på dialog, och vi skulle gärna vilja veta vad Lena Andersson menar med de förment utsatta, beroende och svaga.

(Se gärna programmet Rösterna i huvudet på Vetenskapens värld.)

/Helena Maria och Anna-Karin

Länktips:

Håkan Hellström: Valborg

2 reaktioner till “”De förment svaga, utsatta och beroende””

  1. Hej! Jag studsade till för formuleringen! Men så läste jag artikeln, ”naiv definition av demokrati”
    verkar betyda en förenklad syn på vad demokrati verkligen är. I en verklig demokrati är alla medborgare mer än sina positioner som utsatta, svaga och/ eller begåvade och/ eller framgångsrika. kanske ska ni skriva till henne så hon får förtydliga sig? Er hemsida visar ju
    att ni är allt annat än naiva.

    1. Tack Birgitta! Vi uppskattar dina synpunkter och uppmuntran! Vi ska försöka nå Lena Andersson:)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s