Kaerlighed er en ret

Ett cafèbesök i Köpenhamn för en tid sedan fick en oväntad innebörd. En affisch på en reklampelare fick mig att tänka på betydelsen av att få välja själv, oavsett om det gäller partner eller något annat.

 

 

Och inte minst, trygg i att kunna diskutera mina val med mina närmaste eller mina vänner om jag så skulle vilja. De här valen som berör så på djupet, som kan vara livsomvälvande, som kan handla om allt från att byta jobbinriktning till att upphöra med neuroleptika.

Att ha inflytande över det egna livet och kontroll över sin situation har betydelse för den psykiska hälsan. Att kunna uppleva delaktighet i sitt eget liv, och meningsfullhet.

Meningsfullhet kan kopplas till teorin om Känsla av sammanhang, förkortat KASAM.

KASAM fokuserar på salutogenes, vad som gör oss friska, och har Aaron Antonovsky, (1923-1994) professor i medicinsk sociologi vid Ben Gurion universitetet i Israel som upphovsman.

Mening är viktigast enligt Antonovsky, (som skrivit boken Hälsans mysterium) för så länge det finns en glimt av hopp och så länge man kan finna någon mening i det som är, verkar det som om vi människor kan anpassa oss till allt. Det har visat sig i Antonovskys studier att människor som upplever sina livsproblem meningsfulla finner också resurser för att hantera dem och för att få en förståelse för dem.

Om en situation inte upplevs som meningsfull är det ganska betydelselöst att veta att den är både begriplig och hanterbar.

KASAM kan i korthet spaltas upp som:

. att kunna förstå olika situationer, dvs. de ska vara begripliga för oss

. tro att vi kan hantera dem

. tycka att det är meningsfullt att försöka hantera dem.

/Text/Bild Helena Maria

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s