Demokrati handlar om allas lika värde

För några veckor sedan tog Talbart upp och belyste ett av anföranden som hölls på Open dialogue -konferensen UK 2016 som handlade om Openess and Democracy in  Mental Health Service.

När jag stod på på domkyrkoplan i förmiddags, som en del i manifestationen mot nazismen i Göteborg, kom demokratibegreppet plötsligt i blixtbelysning inte bara inom sjukvården utan på hela den samhälleliga nivån:  Ska verkligen en ideologi som graderar människor i olika värden tillåtas delta i demokratin på lika villkor som alla andra?

Det var när barnläkaren och forskaren Henry Ascher talade. Han pekade på Nazitysklands politik gentemot  judar, romer, politiska motståndare, funktionshindrade, homosexuella och andra misshagliga personer. Och vi vet facit, att till exempel att omkring sex miljoner judar mördades i koncentrationslägrens dödsfabriker i det som benämns Förintelsen.

Jag citerar ur talet (ungefär):

”…med krig som utplånade en hel generation unga, följden av människors olika värde, krig och förintelse  var och är en del av nazismen.

Att reducera den här historiska erfarenheten till en fråga om yttrandefrihet är att ställa oss försvarslösa inför framtiden.

När Hèdi Fried, psykolog och författare, en av de överlevande som finns kvar av oss, motiverar varför hon inte kommer att besöka årets bokmässa i Göteborg krävs det tyngre skäl att gå emot henne än att även obehagliga åsikter måste ha rätt att delta.

Jag tillhör den stora grupp människor som helt enkelt inte kan känna sig trygga på en bokmässa, där det finns utställare som försvarar brott mot mänskligheten, förringar folkmord och som hatar mig för att jag är född av judiska föräldrar. Med sorg i hjärtat kommer jag att stå över bokmässan i morgon.”

Det är mer än oroväckande med ett samhällsklimat där vissa röster igen vill göra gällande att du måste ha rätt DNA, och som vill villkora  vem eller vilka som ska få tillhöra eller inte et cetera.

Henry Ascher redde ut eventuella oklarheter i frågan när han gav skälen till varför nazismen  inte kan reduceras till en fråga om yttrandefrihet: dess brott mot mänskligheten och del i folkmord.

/ Helena Maria

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s